Familieopstellingen met Houten Poppetjes
Familieopstellingen met Poppetjes & Voorbeeld van een Ervaring

Familieopstellingen - Hoe werkt het? - Uitleg, Voorbeeld en Ervaringen

Met familieopstellingen heb ik veel positieve ervaringen. Het heeft mij en de mensen binnen mijn praktijk veel inzichten en heling gebracht. Ik vind het echt iets magisch. Het gaat over je plek in een systeem (gezin, werk, vriendengroep, vereniging). Je gezin van herkomst is hierbij de basis.


Systemisch werk, wat is de betekenis?

In mijn praktijk werk ik met houten poppetjes. Deze zet je neer als je familieleden, zo ga je ervaren wat er onbewust in het systeem gebeurt. In de Happinez stond laatst een artikel over familieopstellingen (systemisch werk). Een quote uit het artikel: ‘‘Praten met de poppetjes voor je neus geeft heel simpel inzicht waardoor kwartjes sneller vallen’. En juist dit ervaar ik binnen mijn praktijk maar al te vaak.


Burnout-klachten?

Stel dat jouw moeder haar rol als moeder niet aan kon. Misschien ging jij daardoor wel zorgen voor je vader, je broers en zussen. Als overlevingsstrategie nam je – onbewust – de plek van je moeder in. Toen was dat handig, maar vaak neem je ook op andere plekken die rol nu nog aan. Mogelijk op je werk.


Oude overlevingsstrategie

Jouw baas heeft te veel op zijn bordje en pakt zijn rol niet. Draait om beslissingen heen, maakt geen keuzes. Kortom: neemt niet de verantwoordelijkheden die bij de rol van baas horen. Dan kan het zomaar zijn dat jij vanuit je oude overlevingsstrategie die rol op je neemt. Je gaat dan een verantwoordelijkheid dragen die niet de jouwe is. Dat lukt je een tijdje, maar op den duur gaat het wringen en loop je erop leeg. Met misschien wel een burnout als gevolg.


Tafelopstelling

Door in een sessie een tafelopstelling te doen, komen de dynamieken en patronen in een systeem naar boven en kun je ermee aan de slag.


Meer informatie?

Wil je meer informatie over systemisch werk of het ervaren? Bel 06 – 13 70 60 97 of mail me dan.